Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση ΣΦ ΠΑΟΚ Δυτικών Συνοικιών για τις συλλήψεις ( 9.9.2010)

Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι αυτό να αποδειχθεί νόμιμα. Με άλλα λόγια μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το δικαστήριο που να τον καταδικάζει αμετάκλητα. Μέχρι τότε όλοι πρέπει να απολαμβάνουν μεταχείριση αθώου.

Το μέτρο της προφυλάκισης που επιβλήθηκε στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, κάμπτει το τεκμήριο αθωότητας που περιγράφηκε παραπάνω. Η φιλοσοφία του νομοθέτη είναι να εφαρμόζεται σε τελείως εξαιρετικές περιπτώσεις με στόχο να εξασφαλιστεί η παρουσία του κατηγορουμένου στη δίκη. Δυστυχώς όμως, η πρακτική αυτή λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις σε σημείο όπου η προσωρινή κράτηση να θεωρείται πλέον ο κανόνας και εξαίρεση το να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος ή να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

Με την επιβολή της προσωρινής κράτησης ουσιαστικά επιβάλλεται ποινή πριν την ποινή! Δηλαδή πριν αυτό αποφασιστεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Ο περιορισμός της ελευθερίας ενός ανθρώπου είναι πολύ σοβαρή απόφαση. Ο χρόνος που κυλάει στη φυλακή δεν αναπληρώνεται, η ηθική βλάβη για τον ίδιο και τους δικούς του μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη και το βασικότερο… όλα αυτά μπορεί να τα υποστεί κάποιος ο οποίος είναι πιθανό μετά το δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος είτε επειδή θα αθωωθεί είτε επειδή το δικαστήριο θα του χορηγήσει αναστολή της επιβαλλόμενης ποινής. Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς αυτό, ότι το δικαστήριο μπορεί να αφήσει ελεύθερο κάποιον που καταδικάστηκε είναι οξύμωρο το να μπορούν ένας εισαγγελέας μαζί με τον ανακριτή να στείλουν στην φυλακή κάποιον χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Όλα τα παραπάνω κάνουν την προσωρινή κράτηση να μοιάζει σαν πράξη «εκδίκησης» ή καλύτερα σαν πράξη άμεσης και γρήγορης απάντησης στο έγκλημα… που όμως δεν είναι βέβαιο και δεν έχει αποδειχθεί ότι τελέστηκε. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των πέντε φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Γεγονός που δικαιολογημένα ενόχλησε πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: